Albánská gastronomie je velkým lákadlem pro všechny, kdo si rádi pochutnají na nápaditých, čerstvých a zdravých jídlech. Místní kuchyně se řadí ke středomořským, okusíte v ní ale také balkánské a orientální vlivy, což jí dodává na originalitě.
Typický albánský jídelníček obsahuje velké množství čerstvé zeleniny (perime), ovoce (fruta) i dalších zemědělských produktů. Albánští pěstitelé často nemají prostředky na nákup zemědělské chemie, jejich produkty jsou tak v mnoha případech v biokvalitě, a to za cenu i několikrát nižší než u nás. Na trhu stále koupíte sezónní ovoce a zeleninu, které se ještě před chvílí vyhřívaly pod balkánským sluncem. Nezapomeňte vyzkoušet také albánské olivy (ullinj)!
Horské pastviny jsou hotovým rájem pro chov ovcí a koz. Albánci milují maso (mish), a to na všechny možné způsoby. Nejčastěji konzumovanými druhy jsou sice hovězí (mish lope), telecí (mish viçi) či vepřové (mish derri), na rozdíl od Česka se tu ale běžně setkáte právě s jehněčím (mish qingji) i kůzlečím (mish keci). Vyzkoušejte je, oproti českým cenám jsou v Albánii za pakatel.